Publikacije

Europski Parlament je i tvoj Parlament!
preuzmi publikaciju

EDIC priča prve generacije 2013 - 2017
preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

EDIC Kalendar 2016 brošura
preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Work it! – brošura Udruge ZA osmijeh iz Samobora nastala na projektu međunarodne razmjene mladih

Udruga ZA osmijeh iz Samobora je krajem svibnja ove godine (24.5.-31.5.2016.) održala međunarodnu razmjenu mladih pod nazivom Work it!, financiranu od strane Europske Unije (Erasmus+ fond) na temu povećanja zapošljivosti mladih, a u kojoj su sudjelovale 4 europske zemlje - Slovačka, Bugarska, Italija i Hrvatska.
Glavni cilj projekta bio je povećati zapošljivost mladih s posebnim naglaskom na one koji nisu zaposleni, ne školuju se niti usavršavaju (NEET) kroz metode i aktivnosti kao što su samoprocjena svojih sposobnosti, aktivnosti samopredstavljanja, vođeno zamišljanje, igranje uloga s ciljem učenja rješavanja problemskih situacija na poslu, simulacija razgovora za posao, grupne rasprave i igre kojima se razvijaju vještine poželjne na većini radnih mjesta i dr.
Evaluacijski upitnici koje su ispunili sudionici ukazuju na to da su mladi tijekom projekta unaprijedili vještine komunikacije na stranom jeziku,vještine pisanja CV-ja, postavljanja ciljeva, rješavanja konflikata, razmišljanja izvan okvira, ali i da je došlo do porasta samopouzdanja za predstavljanje poslodavcu te općenito usvajanje aktivnog stava prema pronalaženju posla te svim oblicima dodatnog usavršavanja.
Aktivnost koja je evaluirana kao jedna od najkorisnijih za njihov profesionalni razvoj je predavanje Snježane Kupres, certificirane trenerice Neuro - Lingvističkog Programiranja s 20 godina radnog iskustva u prodaji. Kao gost predavač na projektu, iz perspektive poslodavca je govorila o svom viđenju dobrog kandidata za posao što je bilo popraćeno mnogim pitanjima sudionika na koja je spremno pružila odgovore.
Osim u aktivnostima koje su im pomogle da povećaju svoju zapošljivost, mladi su sudjelovali u tematskim interkulturalnim večerima, ali i izletima u Vrbovec i Zagreb.

preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Europska godina za razvoj 2015

Letak o Europskoj godini za razvoj u kojem se opisuje koje zemlje primaju razvojnu pomoć, primjeri aktivnosti financiranih od strane EU i gdje možete naći informacije o EYD općenito u Hrvatskoj.
Letak je izdao EDIC centar Karlovac u kolovozu 2015.
preuzmi publikaciju

 
 
 

page2_img1

EURO novčić
preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Mobilnost i programi razmjene mladih u EU

Kratki letak koji prikazuje mogućnosti koje se nude mladima, a tiču se razmjene i programa obrazovanja i rada u zemljama EU.

preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Europska unija na dlanu

Našu najnoviju publikaciju povodom dana Europe 2014. možete naći u PDF formatu ispod.

preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Izgradnja Doma europske povijesti

Projekt Europskog parlamenta

Ova publikacija je pregled obavljenog posla i postignutog napretka od početka 2011 vezano za projekt stvaranja Doma europske povijesti. Publikacija navodi detaljne opise razvonih aspekata projekta, uključujući i arhitektonska zbivanja, napredak na postupku tumačenja i iskustva posjetitelja, te razvoj sadržaja i pripovijesti o stalnoj postavi. U isto vrijeme nudi i uvid u aspekte procesa izgradnje Doma europske povijesti, kao što su izložbe dizajna, obrazovni programi i buduća kolekcijska politika. U publikaciji se navode argumenti o ključnim područjima djelatnosti na koju se odnosi, kao što su muzeološka i povijesna istraživanja, tako da se porijeklo projekta može preslikati na sadašnje stanje. Također jasno izražava Viziju budućnosti Doma od predviđenog otvaranja krajem 2015 godine.

preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Stavljanje potrošača na prvo mjesto

Kategorija: Potrošači

Kao jedan od 500 milijuna potrošača koji žive u današnjoj Europskoj Uniji (EU), nema sumnje da tražite izbor, kvalitetu i vrijednost za svoj novac. Očekujete točne informacije o tome što kupujete i želite biti sigurni da su vaša prava kao potrošača zaštićena.

No, vaš izbor ujedno pokreće inovacije, učinkovitost i gospodarski rast. Potrošačka politika EU ima četiri ključna cilja:

  1. štiti vas od ozbiljnih rizika i prijetnji s kojima se ne možeteboriti kao pojedinac
  2. daje vam moć donošenja odluke, temeljene na jasnoj, točnoj i dosljednoj informaciji
  3. čuva vaša prava kao potrošača i dajepristup brzom i učinkovitom načinu rješavanja sporova s ​​trgovcima
  4. kontinuirano prati prava potrošača i u tijeku je s gospodarskim i društvenim promjenama, s naglaskom na hranu, energiju, financijska, prometna i digitalna tržišta
preuzmi publikaciju
 
 
 

page2_img1

Od krize do prilike - Stavljanje građana i tvrtki na put prosperiteta

Kategorija: Unutarnje tržište

Europsko unutarnje tržište, također zvano jedinstveno tržište, omogućava ljudima i tvrtkama da se presele i slobodno trguju u svim 28 zemljama članicama. U praksi, pojedincima daje pravo da zarade za život, studij ili mirovinu u drugoj zemlji EU.

Također, potrošačima pruža širi izbor prilikom kupovine po konkurentnim cijenama, omogućuje im da uživaju veću zaštitu prilikom kupovine kod kuće, u inozemstvu ili online i omogućava kompanijama lakše i jeftinije poslovanje preko granica te natjecanje na globalnoj razini. Ova publikacija je dio serije koja objašnjava što EU čini u različitim političkim područjima, zašto je EU uključena i koji su rezultati.

preuzmi publikaciju